Bescherm je paarden bij onweer

Ondanks het feit dat we voortaan allerlei manieren hebben om gewaarschuwd te worden voor onweer, kan het ons nog steeds verrassen. Je paard staat lekker buiten in de wei en opeens barst het los.

Een paard is hoe dan ook niet veilig in een wei als het begint te onweren. Dikwijls zijn paarden in een wei zelf het hoogste punt en zoals we weten zoekt de bliksem juist het hoogste punt op om in te slaan. Paarden die beschutting zoeken bij een boom lopen niet veel minder risico omdat dan juist zo’n boom het hoogste punt is. Van daaruit zoekt de bliksem dan alsnog het paard op. Zorg er dus voor dat je paarden binnen hebt staan als het begint te onweren.

Het maakt ook nog veel uit waar een bliksem inslaat in een wei. Afhankelijk van hoe een paard staat ten opzichte van de spanningstrechter die ontstaat in de grond, maakt veel uit. Het kan een verschil betekenen tussen leven en dood.

Als bliksem de grond raakt, veroorzaakt deze een spanningstrechter. Afhankelijk van het verschil in spanning, wat door een lichaam van een paard gaat, kan dat in sommige gevallen dus betekenen dat het lichaam dat verschil niet kan verwerken.

In de illustratie kan je precies zien wat er gebeurt. Het spanningsverschil bij het bruine paard, wat eigenlijk met de flank naar de inslag staat, is kleiner dan het spanningsverschil bij het grijze paard die het verschil voelt over de hele lengte van het lichaam. Het bruine paard maakt hierdoor een betere kans op overleving dan het grijze paard.

Je kan natuurlijk bliksemafleiders in een weide plaatsen, maar dan heb je er al snel een aantal nodig als je een wat grotere weide hebt.

Beste is gewoon………..Zet je paard binnen, dan is de kans op ongelukken het kleinst.

Heb je vragen naar aanleiding van het lezen van dit artikel? Neem dan gerust contact met ons op!

Contact opnemenTerug naar alle artikelen